”Vi siktar på att bli den ledande återvinnaren av LDPE i Norden”
Omni Polymers som återstartade sin verksamhet i mars i år har siktet inställt på att bli den ledande återvinnaren av LDPE i Norden. Det och mer om planerna för framtiden berättar vd Josef Tapper.
Hur ser framtidsplanerna ut för Omni Polymers?
- Vår verksamhet med återvinning av mixad film fortsätter. Men vi har också som mål att bli den ledande återvinnaren av utsorterat LDPE-material i Norden. Utsorterad LDPE kräver mer i utsorteringsprocessen, steget innan materialet kommer till oss för återvinning, men har också stora nyttor i fler typer av konsumentförpackningar.
- Under sommaren utvecklar vi, tillsammans med våra kunder, en LDPE granulatprodukt som ska vara anpassad för tillverkning av nya filmförpackningar.
- Vår huvudägare TMR har under året börjat sända hushållsförpackningar till Fortum i Finland för sortering. TMR planerar för en upphandling under hösten vad gäller sorteringstjänster där ett av kraven kommer vara att leverantören ska kunna sortera ut den LDPE fraktion som vi på Omni Polymers sedan kommer materialåtervinna och erbjuda förpackningsindustrin, med TMR:s kunder som första prioritet. Vi kommer därmed fortsatt vara en viktig återvinningsleverantör för TMR och dess producentansvarskunder. Med det sagt är vi även öppna för att ta emot material från andra system och sorteringsanläggningar. Förhandlingar med främst nordiska aktörer är redan i full gång inför 2025. Målet är att vi under nästa år ska återvinna 10 000 ton utsorterad LDPE. Marknaden för denna typ av material är bred och vi ligger längst fram på den nordiska marknaden i teknikutvecklingen för återvinning. Redan under juni börjar vi skicka ut testprodukter av återvunnen LDPE till plastfilmstillverkare i Sverige och Europa.
Har ni fortfarande ett nära samarbete med TMR?
- Vi har ett nära och värdefullt samarbete med TMR. TMR är en viktig representant för tillverkare av hushållsplastförpackningar. Samtidigt ska sägas att TMR inte har ensamrätt på att använda våra återvinningslösningar. Vi har gärna partnerskap med fler företag som hanterar producentansvar och sorterar hushållsplastförpackningar.
Världsekonomin har fram till ganska nyligen varit i en lågkonjunktur. Har det märkts av inom återvinningsindustrin?
- Det har märkts av brett i branschen och även hos oss. Nu verkar konjunkturen vara på väg att vända. Men genom att satsa mer på återvinning av LDPE rör vi oss uppåt i värdekedjan. Produkten är svårare att framställa men är mer stabil i pris oavsett konjunkturläge.
- Blickar man framåt några år bedömer vi att det regulatoriska trycket på återvinning av LDPE och andra plastmaterial för förpackningsindustrin kommer att öka inom EU. Återvinning från förpackning till förpackning kommer bli ett krav. Genom att ta oss in på och i praktiken utveckla tekniken för marknaden, bedömer vi att vi kommer att vara väl positionerade.
Ni återstartade er produktion i mars, hur har det gått?
- Vi är i full gång med vår produktion, men det har varit ett par månader av intrimning av den nya utrustningen. Just nu levererar vi tre fulla lastbilar av vårt MDPE granulat i veckan till vår största kund i Nederländerna.
- Den nya vattenreningsanläggningen med utökad säkerhet har varit helt central för produktionen. Den innebär också att vi kan minimera vattensvinnet i tillverkningsprocessen. Med den nya anläggningen har vi minimerat användandet av kemikalier i reningsprocessen.
- Vi har nu också möjlighet att justera plastens tekniska egenskaper genom att tillföra olika additiv i extruderingssteget, vilket bidrar till att våra produkter får en större efterfrågan hos plastprodukttillverkare.
Har rekryteringsbehoven förändrats genom planerna att återvinna LDPE?
- Vi har rekryterat sedan årsskiftet och har gått från 17 till 31 medarbetare. Vi har fått in flera hundra ansökningar, vilket gör mig glad. Vi startade treskiftsproduktion under april och närmast är att starta tvåskift på helger.
- Men vi letar fortfarande efter mer personal. Den som har relevant kompetens och tycker att Omni Polymers låter som en intressant arbetsplats är välkommen att höra av sig till oss.
Till sist, det är snart ett år sedan olyckan där två medarbetare förolyckades. Hur mår du och övriga medarbetare i dag?
- Vi mår bättre, men det finns så klart en sorg som vi bär med oss. Mitt fokus under året har varit att försöka stödja medarbetarna på bästa sätt. Efter ett långt uppehåll i produktionen efter olycka och den efterföljande uppgraderingen till ett nytt säkrare vattenreningssystem, är medarbetarna, trots en kvarvarande sorg, ändå glada över att verksamheten är i gång igen.